De Line-Up

Niet minder dan vijf verdachten werden vandaag voorgeleid.
Taybes, Boysenbes, Tulameen, Glen Doll, Zwarte Framboos

Een foto om de grootte van de Taybes duidelijk te maken (en dit was zeker niet de grootste bes aan de struik). Er zit in de (na)smaak een hint bloedappelsien. Bij het plukken van de bes ontdek je meteen waarom ze, ondanks de uitstekende smaak, niet in de versmarkt te verkrijgen is : de bessen zijn zeer zacht, en laten moeilijk los van bloemkroon. Maar in ieder geval een absolute aanrader voor thuis.

De Boysenbes, een andere braamboos (kruising framboos x braambes), smaakt meer als een braam, friszuur. Indien ik tussen beide bessen moest kiezen, zou ik resoluut voor de Taybes kiezen.

Tulameen is een zeer frequent aangeplante framboos in de commerciële teelt, met een typische konische vorm. Wanneer je frambozen koopt in de fruithandel, is de kans groot dat het Tulameen frambozen zijn.  De opbrengst is goed, de vruchten zijn groot, vast en hebben een zeer hoog suikergehalte. De plant maakt ook zeer vlot nieuwe stokken aan.
Glen Doll was enkele jaren geleden één van de vele uitdagers van Tulameen, maar lijkt het strijdtoneel al te hebben verlaten. Ze zou nochtans dubbel zo productief zijn als Tulameen, en het suikergehalte van Tulameen benaderen. De bessen aan deze plant zijn homogeen qua vorm en smaken uitstekend.

De laatste is de rij is de zwarte framboos. Eindelijk enkele rijpe bessen kunnen plukken. Ik vind hem best lekker, met een speciale, beetje kruidenachtige nasmaak (maar kan het nog niet goed thuisbrengen). Ze mag dus blijven. Enfin de plant, want de bes is samen met de andere bessen al lang opgegeten.

4 gedachten over “De Line-Up

  1. Goed testrapport met hele duidelijke foto's. Ben benieuwd welke bessen het aan het eind van het seizoen gaan winnen; die krijgen dan natuurlijk 5 sterren.

  2. Care to trade? Als je vermeerderd heb ik wel interesse in sommige soorten 🙂 Maar eerst de aardbeibakken hé :-)))
    Mooie samenvatting! Ik ben ook volop aan het proeven en plaats aan het maken voor nieuwe fruitsoorten.

  3. Ik ben op dit moment niet direct aan 't vermeerderen, maar ik wil gerust wat stekmateriaal opzij zetten.
    Een hele reeks planten zijn beschermd via kwekersrecht, die worden in geen geval vermeerderd.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: