Fruitbloesem

Fruitbloesem? Dat is toch al lang voorbij? Neen. Appels, peren, kersen en pruimen zijn nu uitgebloeid. Maar dat betekent niet dat je niet meer kan genieten van fruitbloesems. Genieten. Ik spreek dus niet over de nietszeggende frambozen- en blauwbesbloemen , maar wel over de braambessen en -bozen. De nog vrij jonge struiken staan overladen met witte bloemen.
Er zijn subtiele verschillen tussen de bloemen van de verschillende variëteiten, maar één ding hebben ze gemeen: ze worden allemaal druk bezocht door bestuivers van allerlei pluimage.
Braamboos ‘Taybes’
Braambes ‘Helen’
Braambes ‘Loch Tay’

‘Loch Maree’ bloeit niet dit jaar, omdat de plant nog herstelt van de laag-bij-de-grondse, of beter nog, ondergrondse aanval van een stelletje woelmuizen. En dat is jammer, want ‘Loch Maree’ bloemt lichtrose, met halfgevulde bloemen. Maar ik heb nog een jaartje geduld.

Gisteren heb ik in het stralende zonnetjes het leisysteem van de braambessen afgewerkt. Zwetend als een paard, maar dan eerder van de hitte als van de noeste arbeid. Net zoals de andere leisystemen bestaat het  uit staaldraad gespannen tussen kastanjepalen, waaraan de planten worden vastgebonden. Het grote voordeel van kastanjepalen, naast de weerstand aan verroting, is de natuurlijke look en het feit dat de palen niet recht zijn, je kan ze dus niet rechtzetten (maar volgens mijn zonen wel scheef zetten). Volgend jaar hangen deze draadwerken vol met bramentakken en dus ook overladen met bloemen einde mei.
Samen maken deze (toekomstige) bramenhagen een aparte tuinkamer waarin aalbessen en zwarte bessen geplant staan. Als de aalbessen volgend jaar iets hoger zijn, zaai ik er waarschijnlijk een bloemenmengsel in uit.

Betreft het aanbinden…één plant was op dat vlak een absolute marteling. Haar doornen prikten door mijn handschoenen,  maar vooral het opbinden van de plant tegen de wind in was niet zo’n goed idee.
Die Japanese wijnbes moet trouwens nog bloemen. Maar die plant met zijn dieprode stengels zowiezo een spektakel.

Japanese wijnbes

11 gedachten over “Fruitbloesem

 1. Voor het 3e jaar staan nu de bramen en frambozenstruiken bij mij in de tuin op een zonnige plek. Helaas komt er geen bloesem aan dus ook geen vruchten, wel komt er bij de braam enorme lange uitlopers aan van wel 6 meter (vorig jaar) Wat doe ik verkeerd? Vorig jaar heb ik ze gesnoeid tot ongeveer 50 cm, dit jaar tot ongeveer 80 cm. Ze krijgen voldoende water en het groeit als een gek maar geen bloesem. Wat raad u mij aan?

  1. Indien ik het goe dbegrijp, knip je ieder voorjaar de uitlopers van het jaar ervoor terug. Bramen bloeien op het hout van vorig jaar. je moet de uitlopers die dit jaar groeien begin volgend jaar niet afknippen, die zullen dan volgend jaar tjokvol bloemen staan.
   De frambozenscheuten die dit jaar groeien zullen volgend jaar in juli bloesem geven.
   Dus nu de snoeischaar wegstoppen en wachten tot midden volgend jaar.

   1. Ik was misschien niet volledig met mijn verhaal maar ik heb de struiken in het najaar gesnoeid, dus…………..?

    1. Dus laat je dit jaar de planten groeien. De scheuten die dit jaar groeien zullen volgend jaar vrucht dragen. Na de oogst volgend jaar knip je die scheuten weg (de nieuwe scheuten van volgend jaar zullen het jaar daarna vrucht geven). Kijk anders ook eens in mijn snoeigids

     1. Heel hartelijk bedankt voor uw antwoord, nu snap ik het. Ik had al links en rechts gevraagd maar niemand wist waarom er geen bramen kwamen. Ik kijk er naar uit, nogmaals bedankt.

 2. Het raamwerk van uw haag ziet er prachtig uit.
  Kunt u uitleggen hoe ik de palen en draden aanleg?
  Met name de paal onder een hoek van 45 graden?

 3. Ik maak een gat onder een hoek van +- 45° met grondboor. Daarna breng ik in dat gat een rondpaal aan, die ik afzaag ter hoogte van de plek waar de verticale paal komt. Daarna gaat de verticale paal ter aarde.
  Je moet wel eerst beide gaten boren (anders zit één paal in de weg van de grondboor).

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: