Hosta ‘Blushing Blue’

De voorbije jaren heb ik een vrij uitgebreide verzameling Hosta verzameld. Op internet vind je foto’s van een mooie Hosta, en in de zoektocht naar die Hosta kom je steevast uit bij een verzamelaar die nog véél meer leuke hosta heeft staan, en vaak ook zelf hosta veredelt.

Er zijn ondertussen 5000 verschillende hostacultivars geregistreerd, en er komen er ieder jaar enkele honderden bij. En dus wou ik dat ook eens proberen.

In de zomer van 2009 probeerde ik iedere morgen een aantal kruisingen tussen een enkele cultivars te verwezelijken. In eerste instantie had ik enkele “doelen” voor ogen. Een kleine blauwe hosta met rode stelen. En een gele hosta met dieppaarse bloemen. Dus iedere morgen bij het ochtendgloren in de tuin om die geplande kruisingen te maken. Maar als je om 06h00 ’s morgens merkt dat de plant toch niet bloeit, kruis je wel  andere cultivars die op dat moment wel bloemden, zonder een echt plan.

Deze zaailing is het resultaat van zo’n toevallige kruising tussen H. longipes var hypoglauca x H.”salute”. Vanaf het eerste jaar viel deze plant op door de redelijk fel gekleurde bladstelen, maar dat maakte deze plant niet direct speciaal… De voorbije tien jaar worden er tientallen nieuwe hosta met rode bladstelen geregistreerd.

Vorig jaar had deze plant een verassing in petto, het rood in het blad verscheen vrij ver in het blad en de plant viel ook op door een zeer mooie bladvorm, zodat het wel een speciale hosta werd…

Ook dit jaar bevestigt deze plant die goede eigenschappen. En dus wordt deze zaailing mijn eerste registratie. De naam die ik voor deze plant heb gekozen : Hosta ‘Blushing Blue’.

Nu alleen nog wachten tot deze plant volgroeid is, zodat ik hem correct kan registreren door dit formulier helemaal in te vullen.

Enkele van de meer doelbewuste kruisingen moeten dit jaar bevestigen, dus misschien volgen er eind van dit jaar nog andere planten.

4 gedachten over “Hosta ‘Blushing Blue’

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: