Ratelaar

Ratelaars zijn halfparasieten, die parasiteren op grassen. De planten hebben dus wel bladgroen, maar parasiteren op een gastheer voor wat betreft het opnemen van water (en mineralen).

Ratelaar wordt uitgezaaid in bloemenweides omdat het de groeikracht van die grassen in bloemenweides zou verminderen, zodat andere bloemende planten meer kans op succes zouden hebben. Maar ik vind het ook gewoon een erg mooie plant.

Ik had al eens een poging gedaan om de plant uit te zaaien, maar zonder succes. Het zaad van deze plant blijft niet zo heel lang kiemkrachtig, je moet dus op het juiste moment zaaien.

Een heel groepje ratelaar

Een collega-bestuurlid van velt heeft een bloemenweide die helemaal vol met kleine ratelaar staat, en zo kreeg ik vorig jaar flink wat zaad mee. Ik vreesde dat ook dit experiment zou falen door de grote droogte, en was er eigenlijk al een beetje van uitgegaan dat het experiment mislukt was. Toen ik gisterenavond na het werk even door de tuin liep, zag ik een plantje met gele bloempjes in de bloemenweide dat ik niet direct kon thuisbrengen. Naarmate ik naderde werd het duidelijk dat dat ratelaar was. En toen ik dan rondkeek, vond ik al snel een honderdtal ratelaars in mijn bloemenweide.

Door nu correct te maaien, zou ik er moeten voor kunnen zorgen dat deze plant sterk uitbreidt in mijn bloemenweide

3 gedachten over “Ratelaar

    1. Ratelaar is een eenjarige plant. Het zaad van de plant is maar één jaar kiemkrachtig. Je moet dus wachten met maaien tot er voldoende zaad is gezet, en pas nadien maaien. En je moet (goed kort) maaien, want indien je niet maait kan de plant ook snel wegvallen, omdat de zaden dan niet goed aan de grond / graszaden geraken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: