Vijver

Iemand vroeg me via mail hoe de vijver er nu bij ligt.

Dichtgegroeid, is volgens mij de beste omschrijving. Over twee weken ga ik terug heel wat plantgoed verwijderen, nu laat ik het al een tijdje liggen in de hoop dat het de verdamping ook wat tegenwerkt. Doel is om minstens de helft van de vijver terug open te leggen. Het is vooral het krabbenscheer dat echt wel onwaarschijnlijk goed groeit. Ik denk dat ik opnieuw één of twee kruiwagens krabbenscheer moet afvoeren. Indien er mensen geïnteresseerd zijn, laat het dan weten.

De leemwallen hebben stand gehouden (kan ook niet anders) en de vijverfolie is er natuurlijk nog, maar is echt nergens zichtbaar meer. Op de bodem had ik sowieso een substraat gegooid, maar die bodem zie je niet omdat alles dichtgegroeid is en er ook slib op de bodem ligt.

Ik heb de vijver in al die jaren nog niet ‘uitgekuist’. Ik vermoed dat dat stilaan tijd wordt om daar eens werk van te maken – er ligt waarschijnlijk een dikke laag slib op de bodem/ Het zou kunnen dat ik dat doe wanneer ik het overschot aan planten verwijder.

Overgang tussen vijver en kant

De oeverzones zijn ondertussen ook helemaal begroeid, vooral de Lythrum salicaria en moerasandoorn (Stachys palustris) doen het uitstekend – die ga ik over enkele weken dus ook allebei wat ‘temmen’.

Het nut van zo’n snel groeiende planten is eigenlijk vrij eenvoudig; ze halen veel voedingsstoffen uit de vijver en verhinderen zo de vorming van algen. De afgestorven plantendelen van vorig jaar worden zo dus omgezet in nieuw plantmateriaal dit jaar, en dat verwijder ik dus.

Is er niets dat ik anders zou doen? Toch wel, ik zou de wallen dieper gemaakt hebben, en misschien ook wat breder. En iets meer helling in de oevers (en het water dus lager laten liggen tov de grond). Maar verder ben ik echt tevreden over de hele lijn.

Een vijver brengt enorm veel leven naar de tuin (kikkers, salamanders, libellen, juffers, …), en is sowieso een aanrader in een ecologische tuin.

8 gedachten over “Vijver

  1. Tja, de grote schoonmaak van de vijver, dat is hier ook wel een dingetje. Ik zou niet weten wanneer hij voor het laatst leeg is geweest. Eigenlijk is het er wel aan toe langzamerhand, voor de naar de diepte zinkende oude krabbenscheer zullen de bodem intussen aardig hebben opgehoogd, denk ik. Tot nu toe stellen we het elk jaar uit, omdat het milieu in de vijver al jaren goed is met salamanders, kikkers en wat je verder maar wilt.

  2. Wij hebben onze vijver nog nooit gereinigd. In het voorjaar moeten we wel eens zuurstofplanten verwijderen. Onze vijver staat nu bijna helemaal droog. Maanden heeft het niet meer geregend en hij droogt enorm uit.

  3. Ook onze vijver (20 jaar oud, 3 bij 2 meter) is flink dichtgegroeid en overgroeid, maar het water is – hoewel nauwelijks zichtbaar – algvrij en gezond.
    Met het oog op de komende hittegolf en overbezonning grijp ik niet in tot september / oktober. Dan haal ik voorzichtig met een hark het een en ander weg, zodat de vijver weer zichtbaar wordt. Verder laat ik de vijver en zijn bodem, die nu maar “poel” is gaan heten, maar met rust.
    Ik zou de vijver nooit helemaal laten uitdrogen – dat is ook nooit gebeurd. In het late voorjaar heb ik hem éénmaal bijgevuld. Er vindt relatief weinig verdamping plaats, vanwege de overbegroeiiing ; – )

  4. De staat van onze beide vijvers valt met één woord te beschrijven: droog. Tijd om aan de “grote kuis” te beginnen, me dunkt. Is er iemand in de zaal die nog wat tijd op overschot heeft?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: