Wespennest

Net voor de eco-tuindagen merkte ik een wespennest op. Deze wespen gebruikten een oude muizengang, in het gazon op 5-6m van het terras. Ik spande het nest af met drie bamboestokken, wat touw, en een duidelijke waarschuwing.

Ik had zelf niet direct de intentie om dat nest te verdelgen, omdat ik tot dan toe nog geen last had van de wespen.

En eigenlijk is dat nog niet veranderd, we eten af en toe op het terras, en het is niet zo dat we hier last hebben van wespen indien we op het terras zitten.

Ik zie dus nog altijd geen reden om het nest te verdelgen, de activiteit begint nu wel sterk toe te nemen, een wespennest is in deze periode ook op zijn grootst. Normaal zou de koningin nu sterven, en zouden de wespen jonge koninginnen kweken, waarna de periode start dat de overblijvende wespen echt vervelend gaan doen (ze gaan op zoek naar zoetstof, die ze tot nu toe kregen van de larven wanneer ze die eten gaven).

Wel knap om te zien hoe wespenwerkers het gras rondom het hol kort knagen, om de vliegopening vrij te houden…

update: ondertussen was het vanavond quasi onmogelijk om te eten aan ’t terras. Misschien ga ik toch actie ondernemen…

15 gedachten over “Wespennest

  1. Wij hebben veel appels onder de boom liggen dit jaar. Daar zitten alle wespen op, niet op het terras. Misschien kan je wat fruit neerleggen op veilige afstand van het terras?

  2. Ferm dat jullie ze laten leven! Wij zijn deze week gaan eten op een plein waar veel wespen zijn. Op ons tafeltje werd een potje met verse gemalen koffie gezet. Die werd met een aansteker aangestoken en we hebben geen enkele wesp meer gezien.

  3. We hebben hier gelukkig al jaren geen last van wespen meer gehad. Toen de oudste kleinzoon hier nog regelmatig als peuter rond banjerde, heb ik eens een nest moeten opruimen omdat de beestjes te agressief werden.

  4. Ergens in een naburig tuintje zit ook een nest. Er komt er wel eens een kijken wat er te bikken valt als ik buiten lunch, maar het zal niet zoet genoeg zijn. Ik vind het fijn om haar dan te observeren, gewoon een hand voor mijn mond houden als ze mijn gezicht nadert en vooral niet uithalen. Een keer had ik een omeletje met tomaat gemaakt en ze was geïnteresseerd en ging in de pan zitten, die nog heet was. Toen kwam ze een minuut later terug en begon zo’n beetje heen en weer te vliegen om uit te dagen: ze was kwaad op de pan. Heb zo gelachen.

    De buren hebben fruitboompjes en waren met vakantie, waardoor de hele zwik inderdaad meestal op het rottende fruit zit.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: