Leemhotel

Enkele jaren geleden heb ik al wat geëxperimenteerd met leem voor een insectenhotel, met beperkt succes : de eerste versie (zuivere leemgrond uit mijn tuin) spoelde na twee jaar helemaal weg, bij de tweede versie had ik het “recept” niet goed gevolgd en teveel kalk gebruikt zodat mijn leemblok wel van beton leek.

Ik heb nu nogmaals een leemhotel gemaakt, maar nu met (naar ik hoop) betere verhoudingen van leem, zand en kalk.
Omdat zo’n leembak redelijk zwaar is, maak ik die bakjes bewust niet al te groot. Ook hier is de bekisting weer bewerkt met een natuurlijke beits van Galtane, om de levensduur te verlengen.

Volgens natuurpunt dien je 4 delen leem, 2 delen zand een 1/2 deel kalk te mengen en bevochtigen. Om zeker te zijn van mijn stuk heb ik eerst een kleine testopstelling gemaakt om dat mengsel te testen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een mengeling met een beetje meer zand en een beetje minder kalk

Daarna heb ik met een breinaald enkele gaten gemaakt maken om de beestjes te lokken, en de leem een tweetal weken laten drogen.

Dit zou een ideale nestgelegenheid vormen voor de sachembij. Die graaft zelf haar gangen in dit soort wanden. De sachembij vliegt hier in het voorjaar naarstig rond. Ik heb hier enkele jaren geleden zelfs de zeldzame bruine rouwbij in de tuin gezien, een nestparasiet van de sachembij.

Ik ben benieuwd of ik die sachembij naar dit hotel kan lokken.

9 gedachten over “Leemhotel

  1. Interessante experimenten om het ultieme sachembijenhotel te creëren.
    Het gepruts met leem spreekt mij erg aan.
    Nu op een zonnige plek naast je vijver nog een zwaluwwandje met leem bouwen ; – )
    Ben benieuwd naar het vervolg.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: