Compost

We naderen ondertussen het einde van de zomer. Het reguliere onderhoud (wieden) neemt nu veel minder tijd in beslag omdat de meeste planten flink gegroeid zijn en onvoldoende licht laten voor zaailingen.

Tijd om dus wat andere dingen te doen in de tuin. Zo heb ik de voorbije weken alle hagen gesnoeid en het snoeihout nadien verhakseld.  Volgende week snoei ik het steenfruit (perzik, abrikoos, pruim, amandel), want die mag je niet snoeien na midden september.

DS1_6166
De rijpe compost, klaar om ingezet te worden.

Alle tuinafval wordt hier in de tuin zelf verwerkt in onze compostbakken. Het was vandaag een perfect weertje om die compostbakken nog eens om te zetten. Monthy Don (Gardener’s World) zegt altijd dat tuiniers geen fitness nodig hebben, omdat ze voldoende oefeningen doen tijdens het compost omzetten. Maar zelf beperk ik me tot het 3 of 4 keer per jaar omzetten van de compost, maar ik doe het dan wel ‘goed’. Ik schep alle materiaal uit de bak, en probeer droog en nat materiaal mooi te mengen (door materiaal op verschillende plaatsen uit de composthoop op te scheppen). Wanneer de bak volledig leeg is, schep ik de alles terug in de bak (of de volgende bak, als die vrij is). Als het materiaal echt te droog (bruin) is, voeg ik een dun laagje grasmaaisel toe aan het compost.

Composteren is erg eenvoudig, het enige wat je in ’t oog moet houden is het voldoende mengen van bruine materie (droge grassen, stro, hout) en groene materie (grasmengsel, keukenafval, planten) en dat af en toe om te zetten. Zo zorg je voor een evenwichtig proces.

DS1_6172
De grijze ‘plekken’ in het compost zijn stukken die de voorbije weken al flink  gecomposteerd zijn en vaak erg warm zijn. Door het compostmengsel nu te mengen zorg ik voor nieuwe brandstof voor de compostering

Door het verhakselen van lange takken is het omzetten een makkelijke klus. Lange takken in het compostmengsel zijn een echte aanslag op de rug (omdat die lange takken die je opschept met de spitvork vaak nog vast zitten onder een flink gewicht aan tuinafval). Het verhakselen van het snoeihout heeft nog een voordeel: het zorgt er bovendien voor dat alles snel composteert.

Het is wel een flink werkje, ik heb de voorbije weken minstens 5 uur met de hakselaar gewerkt, en vandaag 6-7 uur gedaan over het omzetten (van in totaal 10 m³ compostmengsel). Ik heb nu 3 m³ compost klaar , en een tweede bak die begin volgend jaar ook rijp zou moeten zijn… Die compost moet deze herfst en volgend voorjaar allemaal aangewend worden, want anders heb ik volgend voorjaar onvoldoende plek om alle ‘tuinafval’ op te slaan.

Veel werk? Anders moet je dus al dat tuinafval afvoeren naar het containerpark, dat kost ook veel tijd (en energie). Ik zet hier minstens 15m³ tuinafval per jaar om, dat zouden dus minstens 10 ritjes naar ’t containerpark zijn. En ik vertik dat, uit ecologische principes.
En nog een voordeel: wij hebben hier geen GFT-bak, want alle groenafval gaat ofwel op de composthoop of naar de kippen. Ik verkies zonder de minste twijfel het omzetten van de composthoop boven het uitspoelen van die gore, stinkende GFT bak in volle zomer.

DS1_6185
Na de werken is er opnieuw een volledige bak vrij.

Compost dek je af, zodat de voedingsstoffen niet uitspoelen én het composteringsproces niet stopt door uitdroging. Na een paar jaren staan de bakken al wat meer schots en scheef, maar dat deert mij niet.

 

10 gedachten over “Compost

 1. In m’n kleine tuintje composteer ik in potten. Lukt aardig. Alles wel klein gesneden, mooi gemengd. Voor de ene pot echt klaar is, is de andere in gebruik.
  Composteren kan iedereen leren !
  Lie(f)s.

 2. Wat een discipline: 3 of 4 keer per jaar omzetten! Ik kom aan amper 2 keer. En verhakselen voor in de compost te doen, doe ik ook niet. Voor de lange stukken die niet verhakseld op de tuinpaadjes terecht komen, heb ik een ‘comspothoop’. Fijn voor diertjes en een speeltuin voor de kippen. Maar hier ook geen GFT bak of naar het containerpark rijden. Alles blijft ‘op den hof’…

 3. Om diezelfde reden staat de GFT kliko die de gemeente hier vorig jaar vol trots (met drie andere kliko’s) heeft afgeleverd nog brandschoon te stralen. Ik zag de bui al hangen. Ik weiger.

 4. Tot troost voor ongedisciplineerde luiaards 😉 :
  ik maak al jaren slow compost. Alle tuin / groenafval met enige beleid (droog/bruin en nat /groen afwisselen) op een hoop gooien. Is de hoop wat hoger, dan maak ik een tweede hoop. En het volgende jaar heb ik vanuit de eerste hoop de mooiste compost.
  Zonder omzetten. Maar ja, ik heb veel minder materiaal vanuit de tuin dan de Fruitberg, ik heb gemakkelijk praten…

 5. Kippen zetten de compost ook goed om. Dagelijks schoffelen ze alles door op zoek naar lekkere hapjes en ook omdat ze het gewoon leuk vinden. Ondertussen voegen ze ook nog wat toe dat de compost verrijkt.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: