Kleur

Deze Rode dovenetel zag ik vorig jaar schitteren in de tuin van Ludo, ondertussen doet hij dat hier ook
Het rood van deze Geum is heel hard, en ik spring er spaarzaam mee om, zo’n rood. Maar deze komt er mee weg
Misschien omdat de plant wordt omringd door gele en oranje Geum-soorten?
Deze Cornus canadensis is een recente aanwinst. Ik lees dat het een vrij moeilijke plant is, maar we gaan er toch iets van proberen te maken. In tegenstelling tot alle andere Cornus-species, is dit een vaste plant
Een klassieke tuingeranium, deze G. Johnson’s Blue. In vergelijking met veel modernere rassen vrij kort bloeiend. Ik vind het wel één van de mooiste (blauwe).
Hesperis matronalis werd eind vorig jaar nog helemaal opgevreten door rupsen van ’t groot koolwitje, maar dat deerde de planten duidelijk niet. Deze damastbloem is een prachtige plant die een plaats in iedere tuin verdient.
Geranium ‘Rozanne’ is een blauwe Geranium die hier al enkele keren op mijn blog gepasseerd is. gepasseerd is. Mooie bloemen, maar het blad vind ik wat minder mooi (heeft veel trekjes van één van de ouderplanten, Geranium wallichianum). In tegenstelling tot G. “Johnson’s Blue” bloeit deze Rozanne van mei tot september-oktober
Een vergissing van mij, deze aankoop, ik wou eigenlijk nog enkele G. phaeum bijbestellen, maar bestelde G. himalayense. NIet dat de plant niet mooi is…De gelijkenis met “Johnson’s Blue” en “Patricia” is géén toeval, want dat zijn allebei zaailingen uit deze plant.
Geranium macrorrhizum staat nu al eventjes in bloei, een erg goede bodembedekker die een perfecte drachtplant voor bijen, hommels en wilde bijen is (nectar + stuifmeel).
De rozen die ik vorig jaar aankocht doen het allemaal vrij goed, en dat geldt ook voor deze R. ‘Roland Garros’
De lupines in de tuin worden steeds meer geapprecieerd. De Blauwe heb ik zelfs gescheurd… Het is toch vooral het blad dat het hem bij mij doet.
Deze Lychnis viscaria, de rode pekanjer, is een prachtige inheemse plant met kleverige bloemstengels. De plant zou een stof aanmaken die planten rondom minder gevoelig maken voor ziektes. Ik heb maar één plantje, maar deze zal deze herfst worden gedeeld, de bloemenkleur is een erg apart diep paars.
Erg vroeg van de partij dit jaar, de Verbena bonariensis. De vlinders zullen er wel bij varen.
De Cornus kousa ‘Blue Shadows’ is nog klein, maar maakt zich toch op voor een bescheiden bloei. De witte bloemen zouden extra moeten opvallen tegen de vrij donkere blad.
De eerste pioen begint te bloeien. Paeonia ‘Abalone Pearl”.

20 gedachten over “Kleur

 1. De dovenetel en de meeste geraniumvariëteiten staan hier ook, maar die laatsten zijn nog niet zo uitbundig in bloei. De g. Phaeum-soorten dan weer wel… De enkele geranium macrorrhizum die hier al bloeit lijkt van een bleker wit-roze dan die op de Fruitberg. Ook geen enkele roos staat al zo ver, microklimaatje daar zeker?

  1. Dat betekent dat je waarschijnlijk G. macrorrhizum ‘Spessart’ in je tuin hebt staan. En dat microklimaat, ik betwijfel dat toch hoor. In theorie is het in Wetteren warmer in de winter dan in Tienen

 2. bij Menck zijn mooie foto’s heb ik zowat het zelfde gevoel: qua smaak (plantenkeuze) hebben we opvallende gelijkenissen. Ik herinner me dat we volledig los van mekaar kozen voor dezelfde gele roos uit honderden, m.n. de Roland Garros … straf is dat.

  1. Ik moet wel toegeven dat ik twee gele rozen kocht, en waarschijnlijk net als jij naar enkelvoudige bloemen zocht, dat maakte de keuze al heel wat beperkter.
   En dat onze smaken gelijk lopen, had ik vorig jaar al gezien tijdens de open tuindagen. Mar toch bedankt voor het compliment

 3. Dit was eens te meer volop genieten. En ik ben jaloers op je lupines, want wat ik ook probeer, te onzent doen ze het maar niet.

 4. Geum kende ik ook niet maar ik vind het wel een beeldschoon plantje. Ga ‘m ook kopen. Omdat ik in het Hoge Noorden woon begint het bij mij allemaal wat later te groeien en te bloeien – mijn Lupines hebben nog geen bloem maar het schiet al aardig op. Ik reed langs laatst een tuin waarvan ik dacht: ‘wat ziet dat er mooi uit’. Er stonden allemaal kleurige struiken en bloemen. Op dat soort momenten dat zijn momenten vind ik het echt een beetje jammer dat ik geen groene vingers heb. Of een tuinman 😀

  1. Geum zijn een erg makkelijke planten, zullen het ook in ’t hoge noorden goed doen, vermoed ik. De variëteiten die ik hier toon behoren tot de Geum chiloense, daarnaast is ook G. rivale vrij makkelijk te vinden in de handel.

 5. Weer heel mooie foto’s. De enige geums die het hier doen zijn de rivale en zijn ‘witte’ broertje. De rest is allemaal gesneuveld, waaronder een heel mooie abrikooskleurige. Snif, snif.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: