Vogelbestand

Dan doet ge al eens moeite om enkele nestkastjes op te hangen, en dan gaan de vogeltjes alsnog laten merken dat ons huis niet zo hermetisch dicht is. Deze boomkruipers broeden onder de kroonlijst van ’t dak.

6 m hoog in de boom heb ik dat boomkruipernest gehangen.

Gisteren zat er ééntje in huis, met de kat er vlakbij. Ik kon hem nog net redden. Hij vloog terug naar buiten, waar hij een uur lang tegen de notelaar bleef hangen. Daarna was hij weg. Ik hoop dat hij/zij dit overleefde. Vanmorgen zag ik in ieder geval nog steeds voedselbeleveringen voor het nest…

Dan doet ge trouwens ook moeite om 4 nestkastjes op te hangen, waarvan twee speciaal voor pimpelmezen. Maar die voldoen blijkbaar niet, en dus beslissen de pimpelmezen in ’t mussenhotel te nestelen.

Maar er is ook fijn nieuws. Gisteren zat ik in de tuin wat te wieden. Hoor ik gefladder naast me. Een mus! In onze tuin. Graszaden aan ’t eten. Voilà. De boycot is over.

13 gedachten over “Vogelbestand

 1. Nu vraag ik me al een paar dagen af wat dat krassend geluid is in onze niet-door-ons-gebruikte schouw. Gisteren maar net op tijd om een in het net vastgelopen merel te redden uit de klauwen van onze kat. Maar idd, zoals Elisa zegt, heerlijk he die vogels.

 2. We hebben een merelpaartje dat al een aantal jaren onze tuin bezoekt. Het vrouwtje heeft een witte stip op haar linkervleugel, vandaar dat ik ze herken. Vorig jaar kwamen ze met de twee jongen tot op ons terras. Ik stond met ingehouden adem door de deur te kijken in de hoop dat niet net op dat moment een van onze twee (buitenkomende) tuintijgers thuis zou komen.
  Vorige week zag ik ze weer na een buitje fourageren in de tuin. Zo leuk!
  In het algemeen lok ik toch maar liever geen vogels, ivm de katten die zo’n vogeltje niet te versmaden vinden en ze op wat veertjes na opeten. Dat is nu eenmaal de natuur van die beesten. We hebben er wel eens een aantal kunnen redden, gelukkig. En een gezonde, volwassen vogel, krijgen ze echt niet te pakken. Leuk om te observeren hoe ze dat toch keer op keer proberen:) Ook is de grootste jager ooit achternagezeten door kauwenouders toen ze het waagde achter hun jong aan te zitten in de tuin. Hilarisch. De kat rende platgedrukt op de grond naar binnen. Ik had de deur al open gezet. Had ze zich toch even in de nesten gewerkt:)
  De muizen die ze vangen, is toch wel goed. Het is echt ongedierte en we hebben er veel rondom ons huis zitten. Ook de buurman met een grote schuur is daar blij mee en hij heeft er niks op tegen dat de katten zijn tuin bezoeken.
  Bij de achterbuurman met voliére hebben we samen een hekwerk laten zetten. Daar blijven ze dus gelukkig weg.
  Zo is er altijd wat te beleven hier voor wie het ziet:)

  Maar leuk dat je niet wordt geboycot. Worden je inspanningen rijkelijk beloond, dus:) Altijd prettig als men je goede bedoelingen ziet:)

  1. Die kat vind ik nu al een slechte toegeving van mij. Ik had erop gerekend dat ze wat woelmuizen zou vangen. Maar verder dan enkele kevers, een vlinder, wat vliegen en enkele muggen komt ze niet.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: