Kippen
Comments 5

Stom(me) Kieke(ns)

In de winter gaat de deur van de kippenren wijd open. Aangezien onze tuin helemaal omheind is, kunnen de dieren niet in de tuinen van de buren terecht komen of onder een auto lopen.
Door hun wandelingen doorheen de tuin dragen de kippen bij tot de biologische beheer in de tuin (ze wroeten dat het een lieve lust is in de mulch rondom de frambozen en kruisbessen).
Een extra voordeel is dat de kippen minder tijd doorbrengen in de kippenren zodat het groen daar opnieuw wat meer kan opschieten. 100m² kippenren is duidelijk onvoldoende met die vijf extra kuikens, en ik wil echt wel een groene ren….

Moeder kloek met kuikens op stap tussen de kruisbessen

Ze maken echt wel rommel, maar dat neem ik wel bij. Ook het occasionele plantje dat ze beschadigen kan volgens mij niet echt kwaad meer aangezien alle planten zich toch langzaam voorbereiden op de winter.

De mulch ligt na het gewroet van de kippen niet alleen in de bakken.

Eén ding had dit stom kieke wel over het hoofd gezien. Er stonden nog veenbessen in de tuin die ik nog moest oogsten. De plant(en) staat als bodembedekker tussen de blauwbessen, en zijn vorig zomer aangeplant in ingegraven metserskuipen met wat turf en compost. De planten zijn dit jaar zeer goed gegroeid.

Veenbes

Vorig jaar droegen de drie veenbesplanten exact 1 bes. Dit jaar had ik al heel wat meer veenbessen op de struikjes staan. Nog niet meteen een oogst om wild van te worden of confituur van te maken, maar toch…

De kippen dachten die besjes lekker te vinden. Die stomme kiekens hebben in zowat alle veenbessen gepikt, maar vonden ze dus duidelijk te zuur. Zo hou ik nog 3 rijpe veenbessen over…

Mijn veenbessenoogst van 2012

Volgend jaar blijven de kippen dus langer in de ren, totdat de veenbessen geplukt zijn.

5 Comments

  1. @biodiverse : ze hebben ze niet opgegeten, alleen kapot gepikt. En dat stom kieken, dat ben ik
    @zem : dan ik ook niet
    @madame boerenerf : dan durft de kat niet in de tuin (ze wordt door de haan aangevallen).

  2. Nog een reden om snel aan kippen te beginnen (en te verhuizen). Onze moestuin zou ook wel eens een stevige scharrelbeurt kunnen gebruiken én ze zouden stevig kunnen helpen om de kersenvlieg terug te dringen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s