Beervelde

Dit week-end waren het de tuindagen van Beervelde. Sinds enkele jaren probeer ik op de afspraak te zijn. Dus na het (niet noodzakelijk in die volgorde) weghalen van de winterbescherming van de planten in de tuin, het terug buitenzetten van de uit voorzorg binnengezette minder winterharde planten, het afhalen van de obligate pistolets op moederkesdag en het nuttigen van een stevig ontbijt koers gezet naar Beervelde, met een omweg om Mama SuperMasj op te halen, die graag mee van de partij is.

Je vindt op zo’n plantenbeurzen een heleboel gespecialiseerde kwekers, mensen die zich echt toegelegd hebben op één plantensoort, en daar dan een breed gamma van aanbieden. Het geeft je véél meer keuze, en dan niet alleen qua kleur, vaak zijn de ‘standaardcultivars’ uit het tuincentrum redelijk gedateerd ten opzichte van modernere soorten die de naambekendheid missen. Dat soort kwekers heeft ook nog iets anders gemeen: passie voor de planten die ze aan de man brengen, en een enorme kennis terzake.

Daarnaast zijn er nog een heleboel kwekerijen met een breed gamma aanwezig, die toch wel allemaal ongeveer dezelfde planten aanbieden, vaak redelijk duur maar meestal wel grote planten. Ik heb daar de laatste jaren ook wel enkele planten gekocht, maar de echte bezoeksreden van de tuindagen zijn voor mij toch die specialisten…

Het heeft ook een nadeel : de verleiding is nog een stuk groter, en zo heb ik dus weerom heel wat planten aangeschaft. Mijn excuus: ik heb dan ook nog heel wat tuin aan te leggen dit najaar. De Hosta zijn bijna allemaal XL-hosta, waarvan ik er niet zoveel in mijn collectie had tot nu toe – XL-hosta in een klein stadstuintje zijn nu eenmaal geen goed idee. Verder ook nog enkele (wintergroene) geraniumsoorten, een niet zó winterharde maar prachtige Salvia (maar die me onder de verkeerde naam is verkocht, dat stoort me) en enkele Akeleitjes. Ook de laatste druivelaars die nog in de fruittuin moesten geplant zijn van de partij.

Qua trends is er één ding dat me opvalt :  hoeveel standen houtig kleinfruit aanbieden. Vooral kruisbessen stonden op zowat iedere stand.
Het weer zat vandaag mee. Door de aanhoudende regen van de voorbije weken was de parking  – onder het motto “gebruik eens een eufemisme” zompig –  properder wordt je auto niet van zo’n parkeerbeurt, maar aangezien mijn wagen moeilijk nóg vuiler kon worden, was dat geen probleem voor mij. .

Toch nog een boodschap aan de andere bezoekers van Beervelde : het is echt niet origineel om tegen iemand met een afgeladen volle kar te zeggen ‘Jij gaat nog veel werk hebben vandaag’ of ‘Wat je over hebt mag je in mijn tuin komen planten’. De eerste keer kan zo’n opmerkingen grappig zijn, maar na verloop van tijd …

Ook (voor de eerste keer) gebruik gemaakt van de plantencreche, zo worden je planten naar de ingang gevoerd en kan je ze daar met de wagen ophalen. Handig.

Eén opmerking over 'Beervelde'

  1. Dit is de 2de keer dat ik naar Beervelde ga en het is echt een fantastische beurs. Dit jaar was het goed weer van de partij. Veel nieuwe dingen gezien.
    Toen ik aan de hosta kraam stond dacht ik meteen aan jou en ik denk zelf dat ik een paar cultivars in mijn siertuin zal zetten.
    Dit weekend ga ik naar Appeltern om een beetje theorie en praktijk op te doen voor de aanleg.
    Ohja, ik heb een ton van toch 1m diameter vol met hosta. Naam is me onbekend maar ik moet deze absoluut scheuren. Als je wil mag je er van hebben 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: