Compostzeef V4

Zeven jaar geleden bouwde ik mijn allereerste versie van deze compostzeef. Daarna paste ik het ontwerp nog wat aan.

Door het intensief gebruik begon het loopvlak voor de wieltjes flink in te slijten. Ik denk dat vooral te wijten is aan het gebruik als grondzeef voor de voortuin, ik heb de bak toen een aantal keer vol geladen (en grond is nu éénmaal een pak zwaarder dan compost).

Ook het vogelgaas dat dienst deed als zeef was na vorige week naar de filistijnen. En ik wou eigenlijk al wat langer de constructie verstevigen.

DS1_7040

Initieel wou ik een beperkte herstelling uitvoeren en het ontwerp lichtjes bij te sturen, maar een deel van de structuur was na zeven jaar (af en toe oneigenlijk) gebruik gewoon op.

DS1_7042

De dragende structuur is dan maar in zijn geheel aangepast en wat verstevigd (waarbij ik zoveel mogelijk hout heb herbruikt, de oude ingesleten loopvlakken worden nu gebruikt in het onderstel. Wanneer je de foto hierboven bekijkt zie je de slijtage in de laterale verbindingsbalken tussen de poten onderaan).

DS1_7044

De zwevende bak en de wieltjes zijn na 7 jaar nog altijd in orde, alleen voor de zeef had ik een ‘vers’ stukje vogelgaas nodig. Het betonnet dat dient om dat vogelgaas te ondersteunen kan natuurlijk wel herbruikt worden.

DS1_7043

Om het loopvlak voor de wieltjes nog beter te beschermen heb ik ook nog plaatjes in RVS besteld, maar die gaan nog even op zich laten wachten. Het principe blijft dus : vullen van de zwevende bak, enkele keren over en weer schudden (dat is een eitje door de wieltjes onder de zwevende bak), het grof materiaal uit de bak halen en de zwevende bak opnieuw vullen.

Door de stijvere constructie loopt de bak nog wat aangenamer. Ik heb de beweging van de bak wat verder beperkt (nu nog 10-15 cm, dat is meer dan voldoende). Eigenlijk is de zwevende bak net iets te groot voor een kruiwagen, deze is ongeveer 70 cm, ik denk dat 50-60 cm beter zou zijn.

DS1_7051
Voor
DS1_7053
Na

Ik blijf dit een zeer aangename manier en efficiënte manier vinden om compost te oogsten, het gezeefde compost valt direct in de kruiwagen.  De bak staat ook o peen voor mij ergonomische en ‘rugvriendelijke’ hoogte.

DS1_7056

9 gedachten over “Compostzeef V4

 1. Ziet er goed uit.
  Ik zelf heb een groter exemplaar gemaakt voor de buurt compostbakken.
  Staat nu wel op punt maar ik kijk uit op een exemplaar dat elektrisch kan bedient worden, al is dit geen must.
  Met de nodige vrijwilligers is het ook opgelost.
  Met hartelijk dank voor de Fruitberg
  ./Users/poldemaeyer/Desktop/IMG_7106.jpeg

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: