Bloedmijt

Toen ik dinsdagavond mijn slakkenronde deed viel het me op dat de kippen niet in het nachthok zaten. Een duidelijk bewijs dat er iets mis is. Een zelfgemaakte bloedmijtenval bevestigde mijn vermoeden: er zit bloedmijt in ’t hok.

Deze grijze vekken wijzen duidelijk op de aanwezigheid van bloedmijt

Een vervelende parasiet, die in alle spleten en kieren kruipt en erg moeilijk te bestrijden is. Ook voor wat betreft de kippen staat ecologisch tuinieren hoog in ’t vaandel geschreven, dus zocht ik een natuurlijk bestrijdingsmethode. De chemische troep die wordt aangewend blijkt trouwens ook niet goed te werken, een reden te meer om er niet mee te beginnen.

Een bloedmijten’val’. De beestjes kruipen overdag tussen ’t karton…
zodat je ze gemakkelijk kan waarnemen

Na wat zoeken op internet vond ik vijf  ‘ecologische’ oplossingen:

 • Dutchy’s (roofmijten) maar daarvoor is de temperatuur nu te laag (min 15°C)
 • Finecto+ (een siliciumoplossing die de dieren mechanische uitdroogt) maar dat is blijkbaar niet zo vlot verkrijgbaar in België
 • Slaolie zou ook redelijk efficient zijn in de bestrijding van de bloedmijt. Ze zouden in het vettig goedje blijven kleven en bovendien stikken door het laagje olie dat ze over zich heen krijgen.
 • Stoomreiniger : de kleine smeerlapjes levend koken, dat kan niet anders dan effectief zijn. Maar ik hoor/lees niet overal even positieve ervaringen, ’t is moeilijk om overal alles voldoende op te warmen in alle spleten  
 • Verfstripper : iedere verbouwer heeft wel zo’n apparaat in huis. De meeste modellen produceren warme lucht tot 500-600° C.

Ik heb uiteindelijk geopteerd om met de verfstripper dood en vernieling te zaaien. En dat lukte vrij goed. Je kan de bloedluizen gewoon horen ‘ploffen’. Alle naden en kieren werden verhit tot 400°C. Na de hittekuur heb ik ook het hok grondig gereinigd en alle nestmateriaal vervangen.

Een behandeld oppervlak. De zwarte puntjes zijn verbrande bloedmijten

Snel het bloedluizenbestand décimeren, dat was het plan. Maar Ik zag gisterennacht, na de behandeling, nog heel wat bloedmijten rondlopen in ’t nachthok.

Ik stel het bloedmijt-onvriendelijk maken van mijn kippenhok nu al een jaar uit, ’t wordt nu écht tijd om er werk van te maken . Dit week-end ga ik het hele hok demonteren en alle spleten goed dichtkitten, en daarna alsnog heel het hok met slaolie behandelen. Ook daarmee zal de bloedmijt niet écht verdwijnen, ze kan hier dan nog maanden rondhangen en op éénder welk moment opnieuw de kop opduiken.

Na de behandeling sliep er gisterenavond één kip opnieuw in ’t hok, de rest zit nog buiten. Ik hoop dat de rest snel terug mee op stok gaat.

18 gedachten over “Bloedmijt

 1. Mij hebben ze altijd wijsgemaakt dat tabak in het hok de bloedmijten weghoudt? Ik gebruik het in elk geval. Maar ik weet niet of het ook als bestrijdingsmiddel werkt…

 2. Is het consequent plaatsen van de val niet voldoende om ze vanaf nu (na de behandeling) onder controle te houden?
  Ik ben absoluut een leek op vlak van bloedmijten, dus misschien een domme vraag 🙂

 3. Ook het wit kalken van het hok zou preventief werken. Gelukkig hebben onze kippen hier nog geen last van gehad.De enige echte belager is onze vriend de vos, dus buiten slapen is er voor onze dames niet bij, ze worden elke avond opgesloten.

 4. Silicium-oplossing kan je gewoon in de Aveve kopen. Het noemt daar wel niet Finecto+.
  Dutchy’s heb ik zelf al eens gebruikt maar ben niet overtuigd van de werking.
  Ik brand, om de zoveel weken als ik het hok volledig uitkuis, alles af met een roofingbrander. De volgende keer spuit ik ook die silicium-oplossing op muren en zitstokken.

  @opdeboerderij: een val plaatsen dient enkel om te kijken of er bloedmijten zitten in het hok. Je kan je niet voorstellen hoe snel die bastards kweken en waar ze overal in en tussen kruipen. Broedende kippen kunnen gewoonweg leeggezogen worden!

   1. Euh nee… geen spuitbus. Gewoon een waterige oplossing die je met een plantensproeier of iets dergelijks moet verdelen. Ik zoek het merk eens op.

    1. Wacht even… Het is For-Mite en er staat inderdaad bij ‘aerosol’. Maar als je dat met een straffe straal doet verstuift het zo fel niet denk ik. Tenslotte gaat het erom om vooral spleten en kieren te vullen met de silicium. Misschien kan je het zelfs met de borstel op de zitstokken aanrengen.

     1. Ik heb nu het hok eens flink wit-gekalkt, en er een flinke hoeveelheid tabaksstelen in gelegd. Als dat nog niet help ga ik over op silicium. In ieder geval bedankt voor de moeite 😉

 5. heyhey, Ik had net hetzelfde voor aan het begin van vorige zomer. Heb net dezelfde tactiek toegepast als jij. Ploffen met verfbrander, hok uitwassen met Dettol/spoelen met hogedrukreiniger en dan elke dag in het verse drinkwater een snuifje lookpoeder (aldi kruidenrek) de looktip kreeg ik van een vriend die de tip dan weer van de opa kreeg. Geen bloedluizen meer gezien. Wel EEN SNUIFJE toepassen, het werkt als bloedverdunner bij de dames ;o)
  Succes

  1. Look bevat een soort natuurlijk antoibioticum (allicine), en klasseer ik daarom onder de chemische middelen. Dat probeer ik te vermijden (omdat ik dan ook met een chemisch element een insect bestrijd). Ik besef dat dat ver gezocht is 🙂

 6. dit jaar heb ik er ook last van. als het donker word moet je ze gaan bestrijden. met de verfafbrander werkt inderdaad perfect. en ducktape of dubbelzijdig tape onderaan de zitstokken plakken beetje frommelig zodat ze in de kiertjes kruipen en vastplakken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: