Herfst

Vorige week schreef ik nog uitvoerig over mijn jacht op internet naar ‘Kuresia’ en ‘Benedicte’. Een tip van Tom gaf me aan dat ik beide fruitbomen kon aanschaffen in het Genker Plantencentrum, wat ik dan ondertussen ook gedaan heb (van Kuresia  het laatste exemplaar). Nog heel wat andere interessante dingen gezien, maar ondertussen heb ik echt geen plaats meer in de tuin.

In ieder geval, nogmaals van harte bedankt Tom! De boompjes zullen morgen geplant worden (als het tenminste droog blijft)

De grote berg pompoenen is ondertussen al iets verkleind. Toen ik eergisterenavond thuis kwam van het werk trof ik volgend tafereel aan. De kinderen vervelen zich dus niet. Ik ben vooral blij dat ze de moeite hebben gedaan om de minst rijpe pompoenen te gebruiken.

Tegen alle verwachtingen (en ondanks de flinke nachtvorst dit week-end) in heb ik vandaag ook nog wat frambozen geplukt. De planten komen volgens mij de komende dagen nog meer in productie, als het niet te koud wordt tenminste.

Verder begint de tuin er nu wel erg kaal uit te zien. Zoals reeds eerder aangegeven vormt een oude notelaar een belangrijke landmark in onze tuin.  En terwijl notelaars bomen vormen met een prachtige vorm en mooie bladeren, scoort zo’n boom in de herfst net iets minder. Op mooie herfstkleuren ga je tevergeefs wachten bij een notelaar. Bij de eerste nachtvorst laat zo’n boom ook onmiddellijk al zijn bladeren vallen, bruin en verdord, zonder interessante verkleuring.

In de lente scoort hij ook iets minder. Het is één van de laatste bomen die volledig terug in blad komt. Je kan dat natuurlijk aanwenden om onderbegroeing in de lente de kans te geven om wat zonne-uren te krijgen.
Maar ook daar is er een probleem.De wortels van een notelaar maken juglone aan. Dit is een gif dat er voor zorgt dat heel wat bomen en planten niet of bijna niet groeien onder een notelaar. Vooral Juglans nigra produceert dit gif, maar ook de gewone okkernoot Juglans regia zou dit gif produceren, maar dan in sterk verminderde mate.

 

Enfin, dit alles om te zeggen dat ik ik deze winter echt wel enkele struiken ga planten om toch wat meer herfstkleur in de tuin te krijgen…En maar hopen dat die niet gevoelig zijn aan die juglone.

Dit week-end ook voor het laatst het gras afgereden dit jaar. Daarna onmiddellijk het grasmachine binnengebracht voor een winteronderhoud. Door het aanhoudende vochtige weer moest ik het gras nu wel opvangen in de bak, en niet langer mulchen. Maar zo heb ik alle mulchbakken onder mijn fruitstruiken nog eens afgeladen vol kunnen vullen.

En kan er iemand de kraan toedraaien? Ik zou het de komende weken graag wat droger hebben. Onze zware leemgrond begint te verzadigen van al dat vocht, en je loopt de grond nu erg makkelijk dicht. Ik moet dus een beetje werkeloos toekijken in de tuin…

10 gedachten over “Herfst

 1. ik heb voor mijn verjaardag 4 aankoopbonnen van 25 euro gehad van datzelfde tuincentrum; ik dacht eraan om enkele appelbomen aan te schaffen omdat ik merk dat appels het hier beter doen dan ieder ander fruit. Blijkbaar hebben ze er toch enkele ongewone soorten. Je fruittuin is ondertussen al een echte schatkamer ! Toitoi.

 2. Het is één van de grootste tuincentra van het land, en zeker niet het duurste.
  Ze hebben een bonte mengeling van fruitbomen staan, de meestal in containers. Ze zijn wel niet altijd even logisch qua assortiment. Voor sommige planten hebben ze enorm veel keuze (bvb frambozen), voor andere heel wat minder. Er staan ook heel wat van die nieuwe (ziekteresistente )appelrassen (ik heb er geen ervaring mee).
  Kijk eens op http://www.artevos.de, daar staan de meeste van die appelsoorten op beschreven.

 3. Mooi hoor, die ongepoetste tanden bij die Halloweenpompoenen.
  Maar dat overzicht van de fruittuin is ook overtuigend!
  Ook hier nog geregeld een handjevol lekkere herstframbozen; laat de nachtvorst nog maar wegblijven.
  En die notenboom heeft wel een prachtige vorm.

 4. Misschien een vraagje off-topic, maar toch: is het Genker Plantencentrum de moeite waard om me ervoor vanuit Oostende te verplaatsen? Ook in onze regio maken die mannen en vrouwen namelijk veel reclame met veelbelovende foto's.

 5. Tja, dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ze zijn prijs/kwaliteit erg goed, hebben een redelijk uitgebreid gamma maar helemaal vanuit Oostende? Ik ben er niet zeker van, hangt er een beetje van af wat je zoekt denk ik. Ik zou helemaal vanuit Oostende tot daar gereden zijn voor die abrikozelaar en die perzik.
  Op één punt zijn ze volgens mij redelijk uniek: ze hebben eigenlijk zowat alles: van bomen (blote wortel of pot) over vaste planten en heersters tot kuipplanten en kruiden, en in al die planten een mooi aanbod.
  Daarnaast hebben ze in enkele plantensoorten een erg breed aanbod, ik denk dan bijvoorbeeld clematissen, maar ook vijgenbomen, heel veel rozen, ook aardig wat bomen. Zo herinner ik me dat ik er drie jaar geleden enkele muntsoorten wou kopen, maar door de bomen het bos niet meer zag (zoveel soorten in hun aanbod).
  Ze hebben ook vrij veel voorraad (dus ze hebben geen breed gamma van allemaal planten die de helft van de tijd uitverkocht zijn).
  Wat vaste planten betreft hebben ze een uitgebreid assortiment, maar volgens mij niet meer dan pakweg een Bruckeveld (Merchtem).
  Het is wel heel netjes georganiseerd (alle planten correct gelabeld, alfabetisch gerangschikt,…). t' Is er een plezier om rond te lopen, maar ik ken de tuincentra in de buurt van Oostende niet, zodus…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: