Frambozen

Ik heb in totaal 8 verschillende frambozenrassen in mijn tuin. Van iedere soort heb ik 2-3 meter ‘haag’.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Zomerframbozen en Herfstframbozen. Zomerframbozen dragen in de zomer op de takken van vorig jaar, Herfstframbozen dragen vrucht in de zomer op takken van vorig jaar en in de herfst op scheuten die hetzelfde jaar gevormd zijn.
De bessen van de Herfstframboos zijn iets groter, maar kunnen qua smaak niet tippen aan de zomerframbozen.

Snoei

WIntersnoei bij frambozen

Zomersnoei bij frambozen

Rassen

2 x Joan J – 2 x Himbotop – 2 x Autumn Bliss

Joan J

Een vroege herfstframboos met zeer grote vruchten. Lekkere vruchten, die wel snel té donker kleuren en té zacht worden. Om optimaal van de vruchten te genieten, moet je dus dagelijks plukken.
Vruchten zouden – in tegenstelling tot de andere rassen – niet zuurder worden bij het invriezen. 

Himbotop

Een eerder late herfstframboos met grote, ronde vuchten. Zeer gezond groeiende plant met lekkere vruchten. Stokken worden meer 200 cm hoog en zijn uitzonderlijk rijk beladen met vruchten. Zeer homogeen gevormde vruchten. Favoriete fraamboos voor mij. Komt iets later in productie (september)

Autumn Bliss

Een zeer vroege herfstframboos, die zowat overal aangeboden wordt. Vruchten zijn wel kleiner dan de andere herfstframbozen in mijn tuin, maar ze smaken uitstekend.

Pokusa

Een late herfstframboos waar ik de voorbije twee jaar vruchten van kon plukken tot aan de eerste vorst. In mijn tuin de grootste frambozen, die wel makkelijk uit mekaar vallen bij het plukken. Smaak valt nu al twee jaar tegen, als dat dit jaar niet verandert belandt deze soort op de composthoop. Dit ras is ondertussen verwijderd en vervangen door ‘Valentina’

Polka

Een herfstframboos waarover ik enorm veel lovende kritiek lees. Maar ik slaag er niet in ze in mijn tuin te doen groeien (ze houdt dan ook niet van zware grond). Na twee pogingen heb ik deze variëteit opgegeven.

Tulameen

Zomerframboos. Grote conische vruchten met een hoog suikergehalte. Productief ras. Was lange tijd het standaardras in commerciële kwekerijen. Plant maakt zeer vlot nieuwe scheuten en sterk groeiende scheuten aan (>300 cm hoog).

Glen Doll

Een nieuw ras, goed productief. Eén van de recente introducties die trachten ‘Tulameen’ van haar troon te stoten, dit ras heeft een vergelijkbaar suikergehalte maar een hogere productiviteit volgens veldtesten. De plant was dit jaar niet zo productief als Tulameen, maar heeft wel wat meer tijd nodige gehad om goed aan te slaan. Voor volgend jaar zijn er een reeks flinke stokken in vorming.
Bllijkt ook geen successtory te zijn, want deze variëteit is ondertussen al moeilijker verkrijgbaar. Ik heb de plant na drie jaar verwijderd omdat ik toch meer tevreden was over Tulameen. De plant is vervangen door een paarse framboos.

Glen Magna

Een late zomerframboos met grote vruchten, maar ook een zeer grote plant (> 2 m hoog). Aangekocht omdat de plant zeer ziekteresistent zou zijn en goed zou groeien. Zelf vond ik de vruchten vorig jaar niet echt lekker, maar dit jaar heb ik gemerkt dat de bessen, die ik iets langer laat rijpen,  een zeer sterk frambozenaroma krijgt. 

Valentina

Een oranje herfstframboos, die uitzonderlijk goed smaakt. Mijn favoriete framboos.

TulaMagic

Een herfstframboos, aangeplant ter vervanging van Polka. Kruising van Himbotop en Tulameen. Nog geen definitief oordeel.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: