Blauwbessen

Blauwbessen

De blauwbessen die we in de winkel kopen of in onze tuin kweken zijn niet de bosbessen die we in het bos vinden. De bosbes is afkomstig van Vaccinium myrtilus, de blauwbes is afkomstig van Vaccinium  corymbosum of kruisingen vanVaccinium corymbosum met andere Vaccinium-speciesIn tegenstelling tot de bosbes worden blauwbessen vrij forse struiken tot wel 2 meter hoog.

Er staan 7 verschillende blauwbesplanten in de tuin.

Blue Jay
In tegenstelling tot andere planten rijpen de bessen aan deze plant af in een vrij korte periode (midden juli). Ideaal als je dus veel bessen wil oogsten in een korte periode, minder geschikt als je gewoon verse bessen wilt kunnen plukken om onmiddellijk op te eten.

Brigitta Blue
Een iets latere blauwbes (eind augustus).

Darrow
Levert zéér grote bessen op en een grote oogst. Rijp in augustus.

Duke
Grote bessen met een goede smaak. Zeer vroeg rijp (begin juli). Zeer productief .

Elizabeth
Eén van de laatste blauwbessen. Staat gekend als één van de beste blauwbesrassen qua smaak. Rijpt af in augustus.

Sunshine Blue
Een apart geval. Sunshine Blue is een kruising tussen Vaccinum corymbosum met één van de meer zuiderse Vaccinium-species (Vaccinium virgatum). Het levert een  wintergroene struik van 1 meter hoog op met bessen van uitzonderlijke kwaliteit, zeer vergelijkbaar met onze bosbes. Door de strenge vorst in het voorjaar van 2012 (-20°C hier) was de vruchtdracht in 2012 verwaarloosbaar, maar de plant heeft de koude goed doorstaan en mag dus zonder twijfel als winterhard omschreven worden.

N. 
Drie jaar geleden aangekocht in een tuincenter, zonder vermelding van cultivar. Aangezien de plant goed productief is en lekkere bessen produceert, maak ik me niet teveel zorgen over het ras. De bessen op deze plant rijpen over een uitzonderlijk lange periode af (2 maand). Vrij laat rijp.

12 gedachten over “Blauwbessen

 1. hallo ; volgende vraag? is het mogelijk één zelfde soort (blauwbes) te planten (zelf bestuivend)
  of twee verschillende voor bevruchting? grts frans

  1. Voor wat ik ervan begrepen heb zijn blauwbessen min of meer zelfbestuivend. De vruchtzetting zou wel beter zijn als er twee verschillende rassen worden aangeplant. Aangezien ik hier héél wat struiken heb staan heb ik hier niet direct ervaring mee..

 2. Hallo : Hoe is je ervaring met blauwe bes Elisabeth , Is deze lekker ; wordt deze hoger dan Darrow. Ik wil ze nl beide aanplanten . Bvd Dank, Gerard

  1. Ik vind ze eigenlijk allemaal lekker, Elisabeth is ook goed. Darrow ook trouwens (veel vroeger rijp dan Elizabeth) Ik zie weinig hoogteverschil tussen beiden en de planten zijn ook nog niet volgroeid.

 3. Dank voor je antwoord. Ik heb nog een vraag. Ik lees overal dat afdekken met hout schors stikstof onttrekt . Merk je daar iets van.?Bemest je extra?
  Bvd,
  Gerard

 4. Heb je weet van een cultivar die zéér vroeg vruchten geeft – op het einde van een schooljaar en/of weet je een kweker die me kan verder helpen?

  1. De vroegste blauwbessen dragen vruchten begin juli / midden juli. Je zou wel een Honingbes kunnen aanplanten, die is rijp vanaf begin juni, maar de smaak vind ik persoonlijk wel wat minder

   1. Bedankt voor de info. De honingbes ken ik niet. Ik had gehoopt dat er een extra vroege soort zou zijn.

    1. Juni is sowieso erg vroeg voor bessen. Je kan de allervroegste frambozen plukken, een enkel kruisbes ras is dan ook al rijp en aardbeien, maar veel langer wordt het lijstje niet denk ik. Op die meibes/honingbes na dan

      1. Blauwe bes is grotendeels juli-augustus. Maar Elisabeth en Elliot zijn rassen die ook nog begin september dragen. Maar Je moet wel al vroeger oogsten, anders hangen er overal rotte vruchten tussen. Ik vermoed dat je vragen gelinkt zijn aan een schooltuintje, dan is een goede herfstframboos volgens mij een absolute topper. Himbotop draagt vanaf september tot aan de eerste vorst volop vruchten (en begint ook pas dan met vruchten te dragen)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: