Speedpedelec

Ondertussen is mijn Stromer 5 jaar oud. Door onder meer COVID (thuiswerk) en een blessure heb ik de fiets in 2020, 2021 en 2022 niet zo veel gebruikt. Ik reed de afgelopen drie jaar in totaal maar iets meer dan 5000 km met mijn speedpedelec. Een groot contrast met de 16593 km van 2019.

Eind vorig jaar werd ook duidelijk dat de accu van mijn speedpedelec gewoon ‘op’ was. Na twee keer laadfouten waardoor ik met een niet volledig geladen accu moest vertrekken op ’t werk (één keer met 34%) overwoog ik om de speedpedelec te vervangen door een andere. Maar uiteindelijk heb ik beslist om toch maar een nieuwe accu aan te schaffen. Dat kostte trouwens ook al 1800 EUR… Ik ga deze fiets ‘oprijden’, en hoop toch 50.000 km te halen. Ik zal die 50.000 km dit jaar nog niet halen, maar ik wil toch opnieuw 10.000 km rijden dit jaar. De kop is eraf, ik ben vorige week voor ’t eerst sinds de accupanne terug met de speedpedelec naar ’t werk gereden en heb nu 400 km afgelegd. Volgende week hoop ik dat te verdubbelen (als het niet al te koud wordt ’s nachts, -2°C of -3°C is nog doenbaar maar bij -5°C ga ik toch afhaken).

En, met de speed-pedelec, is dat niet onveilig? Intrinsiek houdt aan 45 km/h op een fietspad rijden een risico in, maar je ben niet verplicht om overal 45 km/h te rijden. En ik probeer die fietspaden zoveel mogelijk te vermijden. In bebouwde kom en zone 50km/h mag ik ook gewoon op de weg rijden. En dat doe ik op plekken waar ik het fietspad te onveilig vind. Ik volg sowieso ook niet de kortste weg.

De afgelopen jaren ging ik één keer onderuit (tegen lage snelheid, in een bocht, op een slecht hersteld wegdek). Maar dat wil niet zeggen dat ik geen andere gevaarlijke situaties ben tegengekomen. Van agressief verkeersgedrag over onoplettende bestuurders, loslopende honden of zelfs overstekend wild. Het komt er op neer om de hele rit geconcentreerd te blijven en te anticiperen op autobestuurders, fietsers, voetgangers, honden,… die geen rekening met je houden en je snelheid ook onderschatten…

Maar het is en blijft toch vooral een geweldige manier om je te verplaatsen. ’s Morgens begeleid worden door fluitende merels en lijsters, door velden omwat door witte wieven fietsen, ’s ochtends de zonsopgang live kunnen volgen… Af en toe eens een ree(bok) of een uil die je pad kruist. Nergens last hebben van files. Maar de echte topper ’s nachts zijn muizen, die ik bijna iedere dag over het fietspad of de weg zie rennen, en echt heel snel wegschieten voor mijn verlichting.

Aankomen op ’t werk, een snelle douche nemen en vol energie aan je dag beginnen. Een perfecte training (drie uur per dag aan een hartslag van 135-145 bpm rijden) om mijn fysiek op peil te houden…

Qua voetafdruk is het verschil met de auto ook enorm groot: ik verbruik 2 kWh energie per dag, voor 100 km, met mijn Tesla (zowat de zuinigste EV op de markt) is dat 12-15 kWh… Zijn er dan geen nadelen? Ja. Ik spendeer iets meer dan een uur extra aan mijn transport. Maar ik moet dan thuis wel niet meer sporten…

9 gedachten over “Speedpedelec

  1. Als ik het me goed herinner, was jij het die ooit liet optekenen: ‘Cold is a state of mind.’
    Hup, doorfietsen, en snel, – 5 of geen – 5. Watismedatnuzeg!

  2. Met het oog op mogelijke evenwichtsproblemen, heb ik al bijna 20 jaar niet meer gefietst. Maar sinds kort heb ik nieuwe software voor mijn hometrainer, zodat ik m.b.v. de iPad op het stuur virtuele fietstochten op diverse plaatsen in Europa kan maken. Dat maakt het weer net wat aantrekkelijker en motiverend.

  3. Genieten en voorzichtig zijn. Ik vind mijn electrische fiets al gevaarlijk als ik 25 km per uur rij. Zoveel hindernissen en onvoorzichtige mensen. Toch zali je bent buiten en je geniet van de natuur. Nog veel succes met je speedpedelec.

  4. Zo zonde dat die accu dan niet meewerkt en een nieuwe zoveel moet kosten. Ik vermoed dat er binnen een paar jaar gewoon goed betaalbare services komen die die accu’s repareren door nieuwe cellen te plaatsen. Tot die tijd veel fietsplezier!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: