Tuin in Beeld, Y
Comments 11

Rosa ‘Brise parfum’

Een vreselijke naam heeft deze roos gekregen. Het lijkt wel de naam van één of andere toiletverfrisser. En eigenlijk moet ik roosje zeggen, want de bloemetjes van deze klimroos zijn niet veel groter dan 2 cm. En ik had ook klimroosje moeten schrijven, want de plant wordt maar 2 meter hoog.

Maar… die kleine bloemetjes ruiken echt onwaarschijnlijk sterk én lekker. In vergelijking met de andere rozen is het aroma overweldigend. En de plant zou zowat het hele jaar blijven doorbloeien en nieuwe bloemknoppen aanmaken. Ik ben blij dat ik begin dit jaar blindelings het advies van de rozenkweker volgde.

De rozen staan er hier trouwens allemaal erg mooi  en gezond bij. Want de twee rozelaars die ieder jaar wat last hadden van roest heb ik simpelweg gerooid. Selectie heet dat proces, zoals al eerder aangegeven,  op dat vlak ben ik nogal streng. Ik plantte nog één nieuwe, ziekteresistente roos,  “The Lark Ascending”.

DS1_2767.jpg

Rosa ‘The Lady of  the Lake’

In mijn tuin vind je alleen kleinbloemige, enkele of halfgevulde variëteiten… De meest gevulde is de andere klimroos die ik me deze winter aankocht, ‘The Lady of The Lake’, waarvan de bloem op dit ogenblik helemaal niet helemaal lijkt op die van de catalogus, maar dat zal hopelijk nog veranderen.

 

DS1_2670

DS1_2679

DS1_2667

DS1_2675

11 Comments

 1. Hoe hoog komt die struik?
  Ik zoek een paar hoge struiken (tot 4 meter) om wat meer privacy te krijgen (liefst met niet teveel snoeiwerk). Deze zou me geschikt lijken (als die veel zon kan verdragen).

  • Een roos vraagt toch soms wat snoeiwerk, en is ook niet zo aangenaam om te snoeien.
   4 meter hoog en privacy? Prunus lusitanica; weinig snoeiwerk aan en wintergroen

 2. De naam was oorspronkelijk inderdaad ook voor mij de reden om even (maar echt maar héél even) te aarzelen toen ik deze klimroos kocht, maar ik ben er wel onwaarschijnlijk blij mee…
  (We hebben nog een paar zalige klimrozen, maar van enkele is de naam helaas zoek geraakt.)

  • Ik heb niet direct getwijfeld, ze heeft trouwens nog een tweede naam ‘Parfum d’Evita’. ’t Is nog een klein plantje hier, maar ik ben iig dik tevreden

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s